Thursday, 2 June 2011

"Di Larang Mengumpat"

MENGUMPAT ialah menceritakan, menyebut keburukan atau kekurangan sese0rang kepada 0rang lain yang dilakukan sama ada disedari atau tidak.

Perbuatan itu termasuk apabila menyebut atau menceritakan keburukan biarpun tanpa menyebut nama pelakunya tetapi diketahui 0rang yang mendengarnya. Rasulullah menjelaskan mengenai mengumpat dalam sabdanya, bermaksud,

“Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya” 

Memandangkan betapa buruk dan hinanya mengumpat, ia disamakan seperti memakan bangkai saudara seagama. Manusia waras tidak sanggup memakan daging manusia, inikan pula daging saudara sendiri...sepertimana allah berfirman dalam surah al-hujurat ayat 12  " Janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengah yang lain,,adakah sese0rang dari kamu suka makan daging saudaranya yg telah mati????maka sudaha tentu kamu jijik..0leh itu b'takwalah kamu kpd allah..ssgghnya allah penerima taubat lagi maha mngasihani..."

D0sa mengumpat bukan saja besar, malah antara d0sa yang tidak akan diampunkan Allah biarpun pelakunya benar-benar bertaubat. Ia hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpat. Selagi orang yang diumpat tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal dan menerima pembalasan di akhirat. Disebabkan mengumpat terlalu biasa dilakukan, maka ia tidak dirasakan lagi sebagai satu perbuatan d0sa.

Sabda Rasulullah,

“Wahai orang beriman dengan lidahnya tetapi belum beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslim, dan janganlah kamu mengintip-intip keaiban. Sesungguhnya, sesiapa yang mengintip keaiban saudaranya, maka Allah akan mengintip keaiban, dan dia akan mendedahkannya, meskipun dia berada dalam rumahnya sendiri” 

No comments:

Post a Comment